Oświadczenie Marka Pola
W związku z informacjami zawartymi w dzisiejszym (6 maja) wydaniu dziennika „Rzeczpospolita”, oświadczam, że kontrola NIK w sprawie renegocjacji umów gazowych z Rosją została przeprowadzona w sposób skandalicznie naruszający zasady bezstronności i rzetelności. Z tych powodów w roku 2003 odmówiłem podpisania protokołu kontroli.
Wynikajace z kontroli wnioski są nieprawdziwe i nie mają potwierdzenia w faktach. Celem kontrolerów i sporzadzających wystąpienie pokontrolne było zdezauowanie osiągnięć Rządu RP w zmniejszaniu dostaw gazu z Rosji oraz ukrycie zaniedbań i błędów popełnionych przez jego poprzedników. Wystąpienie pokontrolne stanowi dobitny przykład zaangażowania NIK w walkę polityczną toczoną wokół problematyki gazowej.

W związku z poważnym naruszeniem reguł prowadzenia kontroli przez kontrolerów NIK zwracam sie do Marszałka Sejmu RP o skierowanie tej sprawy do zbadania przez Komisję do Spraw Kontroli Państwowej Sejmu.

Marek Pol

• Chcesz zostać członkiem Unii Pracy? - Skontaktuj się ze mną! tel. 509680520 mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
    Marek Procki Sekretarz Generalny Partii