Poznaj nas bliżej!

Stanowisko Unii Pracy
w sprawie zmian wprowadzonych  w dostępie do rehabilitacji medycznej dla niepełnosprawnych pacjentów posiadających orzeczenie o znacznym stopniu

Unia Pracy wyraża swoje niezadowolenie w związku z wprowadzeniem  Zarządzenia NR 53 Prezesa NFZ  w sprawie dostępu do rehabilitacji medycznej dla niepełnosprawnych pacjentów o znacznym stopniu niepełnosprawności. Wbrew zapowiedziom obecnego rządu, że osoby dotknięte dużą niepełnosprawnością będą miały natychmiastowy dostęp do ambulatoryjnych zabiegów rehabilitacyjnych, sytuacja od 1 lipca nadal jest bardzo trudna a wręcz niezmieniona. Prawdą jest ,że dostęp tym pacjentom został zapewniony,  ale niemal tak  samo jak każdemu pacjentowi NFZ. Niestety czas oczekiwania nadal jest bardzo długi i wynosi kilka miesięcy. Osoby niepełnosprawne „ weszły „w kolejki tzw  „PILNE” i nadal czekają na zabiegi, które dla nich w wielu wypadkach są niezbędną codzienną koniecznością dla prawidłowego , zdrowego ich życia. Ubolewamy nad takim sposobem rozwiązania problemu.